Odjeci EdukAla 2015

Prvoj Edukativnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti EDUKAL 2015 prisustvovalo je 207 registriranih sudionika od kojih je 103 (91% žena i 8% muškaraca) ispunilo upitnik o istraživanju stavova prema uspješnosti ove konferencije.

Prosječni sudionik EDUKAL‐a bila je žena u četrdesetim godinama života višeg obrazovanja – prvostupnik socijalne ili zdravstvene struke, zaposlena u domu za starije i nemoćne osobe u srednje velikom gradu, a koja se u svojoj praksi osobama s demencijom bavi se svakodnevno. Vrijednosti konferencije ocjenjuje vrlo dobrima (gotovo odličnima), iako zamjera nepoštivanje satnice. Mišljenja je da buduće konferencije trebaju trajati jednako kao i ova (jedan i pol dan) te smatra prihvatljivim odabir vremena i mjesta njezina održavanja.

Predlaže da se sljedeće konferencije usmjere još više prema praksi skrbljenja i njege osoba s demencijom kao i temama vezanima za organizaciju i postupnike njezinog profesionalnog rada. Ističe želju sudjelovanja u radionicama tijekom konferencije, čiji izostanak na EDUKAL‐u 2015 smatra nedostatkom. Bilo bi joj drago i da je iznos kotizacije manji, te da se predavačima osigura kvalitetniji razglas, a njoj blok i olovka.

Predavače posebno ne ističe smatrajući da su u prosjeku svi bili dobro pripremljeni i relevantni. Smatra da je najviše naučila drugog dana konferencije kada su joj teme o njezi i skrbi bile bliske. Vjeruje da će većinu usvojenih znanja moći odmah primijeniti u praksi i prenijeti na svoje kolege. Za to bi joj bio koristan Zbornik konferencije koji predavanja prenosi u cijelosti.

Sretna je što je po prvi puta upoznala mnoge kolege drugih profesija i što je imala dovoljno vremena porazgovarati s njima o praksi bavljenja osobama s demencijom. Ona želi da se konferencija održava svake godine ili barem dvogodišnje, gotovo je sigurna da će prisustvovati i sljedećoj (što ovisi o spremnosti njezine ustanove/poslodavca da snosi pripadajuće troškove), a sudjelovanje na budućoj konferenciji preporučit će svakako i svojim kolegama.

Hrvatski radio o EdukAlu 2015

O značaju i uspješnosti Prve edukativne konferencije o Alzheimerovoj bolesti možete saznati više i u emisiji Znanjem do zdravlja Hrvatskoga radija objavljenoj 11.12.2015., a u kojoj su uz ostale nastupili Mira Dajčić, dopredsjednica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, doc. dr. sc. Nataša Klepac, član Upravnog odbora Udruge i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predsjednik Udruge.