Što je zaključio EdukAl 2015

U zaključnoj raspravi sudionici EdukAla 2015 utvrdili su kako je ova konferencija ispunila svoje glavne ciljeve:

  • Okupljanja i obrazovanja šireg kruga liječnika, zdravstvenih i socijalnih radnika kao i profesionalnih i neformalnih njegovatelja osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti
  • Poticaja oblikovanja demenciji prijateljskih zajednica i podrške naporima Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest da život osoba s demencijom i njihovih obitelji učini dostojanstvenijim i
  • Podrške prijedlogu Nacionalnog plana borbe protiv demencije i poticanja njegova što skorijeg provođenja.

Obrazovanje

Istaknuto je kako se već duže vrijeme osjećala potreba za uvođenjem razmjene iskustava različitih struka i obiteljskih skrbnika koje pomažu da se lakše nosimo s bremenom koje stvara Alzheimerova bolest. Zato će Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest nastaviti s redovnim održavanjem EdukAla čiji program će nastojati ubuduće još više prilagoditi zahtjevima obiteljskih liječnika, socijalnih radnika te profesionalnih njegovatelja i obiteljskih skrbnika.

Demenciji prijateljske zajednice

Demencija se razvija dugi niz godina. U prvom dijelu razvoja bolesti koje su njezin uzrok oboljeli je većinom samostalan, ali mu je njegov suživot u zajednici otežan. Zatim, kada mu je za snalaženje u društvu i prostoru potrebna pomoć, teret demencije sve više nose njegovi skrbnici. U oba slučaja i oboljelima i njihovim skrbnicima otežavajuća je okolnost je nerazumijevanje i neprilagođenost društvenih zajednica. Pozdravljajući naklonost Grada Zagreba da prihvati Globalnu povelju o demenciji sudionici EdukAla 2015 izrazili su nadu i da će ovaj primjer pratiti i drugi naši gradovi, kako bi cijela naša zemlja postala demenciji prijateljska zajednica.

Nacionalni plan borbe protiv demencije

Prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv demencije, kojeg ja je izradila Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, do sada su prihvatile 23 članice Hrvatske Alzheimer alijanse, 7. hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem (Brela, 2014.) i 6. hrvatski psihijatrijski kongres (Zagreb, 2014.), a s njegovim osnovama suglasno je i Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

Dajući punu podršku prijedlogu ovog Nacionalnog plana, sudionici EdukAla 2015 uputili su i apel svim donositeljima naših javno-zdravstvenih politika da usvoje njegove smjernice i što skorije pretvore u svoje operativne planove rada. To očekivanje izrazile su u svojim pismima podrške EdukAlu 2015 i međunarodne organizacije za Alzheimerovu bolest kojih je Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest punopravna članica.

Tekst prijedloga Nacionalne strategije borbe protiv Alzheimerove bolesti možete pročitati ili preuzeti u nastavku.

Sorry, the PDF could not be displayed. Click here to download the PDF