Odjeci EdukAla 2016

Drugoj Edukativnoj konferenciji o Alzheimerovoj bolesti EdukAl 2016 prisustvovalo je 155 registriranih sudionika od kojih je 87 (90% žena i 10% muškaraca) ispunilo upitnik o istraživanju stavova prema uspješnosti ove konferencije.

Opća ocjena EdukAla 2016 je bila za 2 posto bolja od ocjene EdukAla 2015. Većina sudionika koji su prisustvovali i prethodnoj konferenciji (EdukAlu 2015) smatra da je EdukAl 2016 bio bolji prvenstveno radi sadržajnijih predavanja.

Prosječni sudionik EdukAla-a 2016. bila je žena u četrdesetim (koja se bliži pedesetim) godinama života visokog obrazovanja – socijalne ili zdravstvene struke, zaposlena u domu za starije i nemoćne osobe u srednje velikom gradu, a koja se u svojoj praksi osobama s demencijom bavi svakodnevno.

Vrijednosti konferencije ocjenjuje vrlo dobrima (gotovo odličnima), iako zamjera što sva predavanja nisu bila dovoljno atraktivna i praktična. Mišljenja je da buduće konferencije trebaju trajati jednako kao i ova (jedan i pol dan) te smatra prihvatljivim mjesto njezina održavanja uz prijedlog da budu u vrijeme Adventa u Zagrebu. Predlaže da se sljedeće konferencije usmjere još više prema praksi skrbljenja i njege osoba s demencijom, ne farmakološkim terapijama i temama vezanima uz bolju suradnju zdravstvene i socijalne struke te pravnoj sigurnosti osoba s demencijom.

Uvrštavanje radionica u program konferencije ocjenjuje jako dobrim i predlaže da ih bude još više, te da se ne održavaju u isto vrijeme kada i predavanja, pa smatra da bi joj radi toga možda bilo prihvatljivo i produženje trajanja konferencije.

Predavače posebno ne ističe smatrajući da su u prosjeku svi bili dobro pripremljeni i relevantni, ali ne vjeruje da će sva nova znanja moći izravno primijeniti u praksi.

Sretna je što je po prvi puta upoznala mnoge kolege drugih profesija i što je imala dovoljno vremena porazgovarati s njima o praksi bavljenja osobama s demencijom. Gotovo je sigurna da će prisustvovati i sljedećoj (što ovisi o mogućnostima njezine ustanove/poslodavca da snosi pripadajuće troškove), a sudjelovanje na budućoj konferenciji preporučit će svakako i svojim kolegama. Zato izražava zahvalu Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest na svim naporima koje čini na edukaciji i smatra da bi 'Mini-EdukAle' trebalo održati i u drugim središtima Lijepe naše.